ARNHEM – Was een 39-jarige Arnhemse prostituee het slachtoffer van een gewelddadige woningoverval, of ging het om uit de hand gelopen sm-spelletjes? Justitie vermoedt het eerste. De verdachte, een 24-jarige Rotterdammer, bepleitte woensdag in de rechtbank van Arnhem het tweede scenario. De rechtbank besloot uiteindelijk dat eerst onderzocht moet worden of de man toerekeningsvatbaar is.
AD Redactie 21-09-16, 18:44 Laatste update: 18:53
„Wat is nu meer reden voor schaamte? Een prostitutiebezoek of een gewapende overval?” De strafrechter stelt de vraag halverwege de rechtszaak aan de Rotterdamse verdachte. Hij maakte 4 mei 2015 een afspraak met een Arnhemse prostituee voor een thuisbezoek. Later die dag verscheen hij bij de woning van de Arnhemse.
Pistool
Eenmaal binnen zou hij een pistool hebben getrokken en met ducttape de enkels, armen en mond van de vrouw hebben vastgebonden. „Geld, geld, geld. Dat was het enige wat hij wilde”, aldus het slachtoffer, die tijdens de zitting direct ook als getuige werd gehoord. „Het was letterlijk mijn geld of mijn leven. Ik koos maar voor mijn leven.” Ze zou de man naar haar kluis hebben verwezen, waar de Rotterdammer vervolgens 3.300 euro zou hebben ontvreemd.
‘Geen lieverdje’
De verdachte, die zichzelf schetste als ‘bepaald geen lieverdje’, beriep zich lange tijd op zijn zwijgrecht. Uit schaamte, zo klonk het gisteren. Voor de rechtbank deed hij voor het eerst een boekje open. Hij kwam met een heel andere lezing: „Ik was in Arnhem bij vrienden, verveelde me. Maakte daarom een afspraak met een prostituee. Toen we bezig waren, zag ik in haar kamer de ducttape liggen. Ik vroeg of ik haar mocht vastbinden. Daar kick ik op. Zij vond dat oké.”
Later vertrok de Rotterdammer, zonder te betalen. „Er was geen klik”, zo verklaarde hij. Zijn raadsman benadrukte dat de verklaringen van de Arnhemse vol tegenstrijdigheden zitten. Ook zijn geen vingerafdrukken van de Rotterdammer op de kluis aangetroffen. „Mijn cliënt wordt er keihard bijgelapt.”
Indrukwekkend strafblad
De officier van justitie verzocht de rechtbank gisteren om de man nader te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum, een psychiatrisch kliniek in Utrecht. De man emigreerde vijf jaar geleden naar Nederland en heeft sinds die tijd een indrukwekkend strafblad opgebouwd. „Het lijkt erop dat niemand grip op hem krijgt”, constateerde de aanklager. De rechtbank honoreerde het verzoek, wat betekent dat de zaak inhoudelijk pas verder gaat als de onderzoeken in Utrecht zijn afgerond.