Opnieuw leven in een hel

Yolanda werd door Abdelilah el Y. jarenlang op zeer gewelddadige manier tot prostitutie gedwongen. De Telegraaf, vandaag

De extreem gewelddadige Marokkaanse pooier Abdelilah el Y., die Nederland als ongewenst vreemdeling wil uitzetten, kan eind deze maand waarschijnlijk vrij rondlopen. Nederland kan de vrouwenuitbuiter namelijk niet terug naar zijn geboorteland sturen. Een van zijn doodsbange slachtoffers verklaart dat zij en haar dochter inmiddels politiebeveiliging krijgen.

Yolanda* is woedend. Abdelilah el Y., de Marokkaan die haar jarenlang op zeer gewelddadige manier tot prostitutie dwong, moet – nu hij zijn straf heeft uitgezeten – eigenlijk worden uitgezet. Maar in plaats daarvan wordt hij eind deze maand vrijgelaten. El Y. weigert vrijwillig mee te werken aan zijn uitzetting. En Marokko werkt in de regel zelden tot nooit mee met de Nederlandse overheid in dit soort zaken. „Het is de wereld op zijn kop”, zegt zijn slachtoffer Yolanda. „Hij komt op 29 december vrij en ik en mijn schoolgaande dochter worden extra beveiligd.”

Yolanda’s zaak werd in 2012 groot nieuws. De rechtbank in Leeuwarden kende haar een ongekend hoge vergoeding toe. Bijna een miljoen euro moet vrouwenuitbuiter Abdelilah el Y. betalen. Het zijn de inkomsten die hij na jarenlange, grove en gewelddadige uitbuiting van Yolanda heeft afgepakt. Het is de hoogste vergoeding die ooit is toegekend in een dergelijke zaak. Het is een kleine pleister op de wonde voor Yolanda. Letterlijk. Het onderzoeksdossier over de zaak staat bol van gruwelijke mishandelingen die hij haar heeft aangedaan. Bovendien moet El Y. zes jaar de cel in.
Vrijheden

Maar lang heeft Yolanda niet kunnen genieten van haar overwinning en haar rust. Twee jaar later, als hij nog maar een derde van zijn straf heeft uitgezeten, mag El Y. al naar een gevangenis met meer vrijheden. Zo mag hij onder meer op proefverlof. De verontwaardiging over het snelle proefverlof is zo groot, dat ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers er Kamervragen over stelt.

Dat Abdelilah el Y. zijn slachtoffer niet met rust laat, wordt snel duidelijk. Via zijn advocaat zoekt hij toch contact. Hij wil een omgangsregeling met zijn dochter. Die komt er na weer nieuwe juridische procedures uiteindelijk niet. Wel wordt hij in de tussentijd tot ongewenst vreemdeling verklaard. Nederland wil hem uitzetten naar Marokko. Hij komt vast te zitten in het uitzetcentrum Ter Apel. Yolanda lijkt eindelijk definitief van hem te worden verlost.
Plaaggeest

Maar opnieuw wordt Yolanda geconfronteerd met de meedogenloze plaaggeest uit haar verleden. Pooier El Y. weigert mee te werken aan zijn uitzetting. En Marokko verschaft Nederland in de meeste gevallen geen laissez-passer, een formulier waarmee hij gedwongen kan worden uitgezet. Dus wordt de weigerachtige houding van El Y. zoals het er nu naar uitziet beloond. „Afgelopen week stond de politie op de stoep. Ik krijg extra beveiliging omdat hij op straat wordt gezet”, zegt Yolanda.

De advocaat van Yolanda, Wendy van Egmond, wil de mogelijkheden bekijken om zijn vrijlating tegen te houden, maar vreest dat er weinig juridische mogelijkheden zijn. Sarita Bauer, de advocaat van Abdelilah el Y., wil ’in het belang van haar cliënt’ geen commentaar geven, maar spreekt de situatie ook niet tegen.

De angst is Yolanda inmiddels om het hart geslagen. Vooral voor haar dochter. „Die moet ik straks vertellen dat ze niet meer alleen naar school kan fietsen en uitleggen waarom ze een gps-kastje moet dragen. Dat vind ik nog het ergste. Zij kan er niets aan doen dat ze zo’n vader heeft. Ze heeft recht op een onbezorgde jeugd in vrijheid. Maar dat wordt haar op deze manier ontnomen.”

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid wil niet op deze specifieke zaak ingaan, maar laat weten dat Nederland bezig is om betere afspraken met Marokko te maken en dat dit hopelijk binnenkort ook lukt. Ook zijn er volgens haar na het uitzitten van een straf nog mogelijkheden om ongewenst verklaarde veroordeelden opnieuw vast te zetten. „Hoewel de medewerking van de Marokkaanse autoriteiten aan gedwongen vertrek in de achterliggende jaren niet altijd voldoende is geweest, betekent dit niet dat er geen zicht is op uitzetting naar Marokko. Vreemdelingenbewaring van Marokkaanse vreemdelingen is derhalve mogelijk.”

Het is niet duidelijk of dit in de zaak van Abdelilah el Y ook wordt overwogen.

*De naam Yolanda is vanwege privacy- en veiligheidsredenen gefingeerd.