‘Gemeentebordeel’ dreigt nu al te moeten sluiten

Het door de gemeente Amsterdam geïnitieerde raambordeel My Red Light dreigt te moeten sluiten, nog geen jaar na de opening.
Door: Hanneloes Pen, Het Parool 31 maart 2018

Het bestuur ziet ‘door de scherpe regelgeving van de gemeente’ alleen kans om door te gaan als de regels veranderen. Sinds 1 maart is het door de sekswerkers zelf uitgebate bordeel, dat wereldwijd aandacht trekt, al overdag gesloten.

“My Red Light ligt onder een vergrootglas. We hebben het gevoel dat we meer gecontroleerd worden dan andere bordelen. Sinds Eberhard van der Laan is gestorven, lijken we te worden tegengewerkt,” zegt Justine le Clercq, bestuursvoorzitter van My Red Light. Van der Laan hoopte via My Red Light de raamprostitutie te hervormen, zodat prostituees niet meer gebonden zijn aan een pooier of raamexploitant.

Onuitvoerbaar
Le Clercq: “We zijn als een experiment neergezet maar worden nu als doorsnee exploitant behandeld. De gemeente zegt: jullie zijn een gewoon bordeel en moeten je aan de regels houden. Maar dit project is onuitvoerbaar met de huidige regels van de APV (Algemene Plaatselijke verordening, red.).”

Het bestuur van My Red Light wil dat de APV wordt aangepast en er een helder protocol komt rondom mensenhandel. “Als de regels blijven zoals ze nu zijn, is er een gerede kans dat My Red Light moet sluiten.”

Vier van de acht sekswerkers die in My Red Light wilden werken, kwamen vanwege een aantekening in een politiedossier niet door de screening. “Een van hen kwam erin voor vanwege een mishandeling, een ander omdat hij had meegelopen met een anti-Pietendemonstratie. Hij weigerde een spandoek weg te doen,” zegt Le Clercq, in een ver verleden zelf ook sekswerker .

Sekswerkers met een vlekje
Het is moeilijk, zegt bestuurslid Monica, om als prostituee uit de politiedossiers te blijven. “Sommigen zijn bijvoorbeeld getuige geweest van het een of ander. We willen ook sekswerkers met een vlekje kunnen aannemen en dan hebben we het niet over dames met een crimineel verleden.”

Vlak voor de opening werd het bedrijfsplan van My Red Light afgekeurd, omdat de kamers overdag werden verhuurd aan dames die hun klanten via social media of internet werven, zogenaamde thuiswerkers. “En dat mag niet van de gemeente. Maar veel thuiswerkers willen niet achter het raam,” zegt Monica. “We moesten echter met ons bedrijf doorgaan. We hadden een lening met de bank afgesloten en personeel in dienst genomen.”

De gevolgen waren groot. Twaalf van de veertien gerenoveerde kamers staan nu al sinds tien maanden overdag leeg. Pas ‘s avonds worden ze aan raamprostituees verhuurd. Le Clercq: “We liepen vanaf het begin vijftig procent van de inkomsten mis en moesten er geld op toeleggen.”

Te vaak de politie bellen
Volgens het bestuur zijn ze ook op hun vingers getikt omdat hun prostituees te vaak de politie zouden bellen: veertien keer in vijf maanden tijd. “De gemeente begrijpt niet dat wij wel moeten bellen, omdat wij geen kleerkasten hebben die ons beschermen.”

Volgens de gemeente was vanaf het begin duidelijk dat My Red Light als elke andere raam­exploitant wordt gezien en behandeld. “Ze moeten zich aan de regels houden. Een van die regels is dat raamprostituees niet via advertenties mogen werven,” aldus een woordvoerder van de gemeente die benadrukt dat My Red Light niet onder een vergrootglas ligt of extra wordt gecontroleerd.

Over de sekswerkers die niet door de screening kwamen, kan de gemeente niets zeggen.

Commentaar van onze redactie:

Natuurlijk was dit een absurd plan. En natuurlijk moet een Gemeente bordeel ook aan dezelfde regels voldoen als de andere exploitanten, anders zou het een vorm van oneerlijke concurrentie zijn. Echter wat is dat voor absurde regel dat dames niet mogen adverteren via social media of internet van de Gemeente? Dames zijn juist zelfstandige sexwerksters achter de ramen en huursters van een kamer. Het is heel normaal in deze tijd dat dames klanten werven via internet. Overigens staan er momenteel overal dames op internet die ook in Amsterdam op andere locaties ramen huren en daar werken. Dat is al vanaf de komst van internet het geval. Amsterdam is absurd met regels t.o.v. prostitutie en de handhaving daarin. Ze beschouwen iedere prostituee als zielig slachtoffer en leggen ze dingen op waardoor de Gemeente juist de pooier lijkt. Eerder verloor de Gemeente Amsterdam al een rechtzaak inzake hun regels op vastlegging van zogenaamde intakegesprekken en dossiers bij de privehuis, club, escort en raamexploitanten. Overigens handhaaft de Gemeente Amsterdam daar nog wel steeds doodleuk op, waarbij exploitanten bij overtreding hoge boetes of intrekking van hun vergunning riskeren. Gemeente Amsterdam lijkt zich niets aan te trekken van wetgeving en realiteit, terwijl ze NIETS doen aan opsporing van illegale prostitutie die via grote websites gemakkelijk al jaren te traceren zijn van de vele met name Oost blok dames die in hotel bivakkeren. En dit aantal groeit. Echter de Gemeente Amsterdam roept al jaren dat ze dit onderzoeken, maar feitelijk gebeurt er niets. En verschuilen ze zich ook achter de regel dat het ambtelijk lastig is een ongegunde locatie of organisatie te controleren. Je kan dus beter illegaal gaan werken dan wordt je met rust gelaten heb je geen belastingafdracht of controles van Zedenpolitie, GGD, Brandweer, Gemeente etc. De Gemeente Amsterdam is de grootste struisvogel in ons land, en of dat met de komst van een dominant Groenlinks in de gemeenteraad ipv D’66 de boel zal veranderen is natuurlijk een vraagteken, maar wij denken dat het dan lood om oud ijzer is. Wanneer wordt de Gemeente Amsterdam eens wakker of worden ze door de regering op hun vingers getikt!