En de prostituees er niets mee opschoten
10-05-2017, 22:15
Het Amsterdamse stadsbestuur telt 11 miljoen euro neer voor het binnenkort te openen stadsbordeel. Bij de presentatie van de plannen in september 2016 werd nog gesuggereerd dat maatschappelijk investeerder Start Foundation (mogelijk gemaakt met financiële hulp van voorheen uitzendbureau Start) de grote weldoener was. Bovendien geeft Amsterdam de 14 ramen, 5 vrije sector appartementen plus een kantoor in erfpacht uit voor de ‘weggeefprijs’ van 100.000 euro per jaar. De sekswerkers profiteren daar allerminst van. Zij krijgen 250-300 euro per kamer per dag in rekening gebracht. De beloofde coöperatie (met winstuitkering) is voorlopig van de baan. De winst wordt uitgegeven aan ‘personeelskosten’ en ‘empowerment trainingen’. Het professionele hulpverleningsveld lijkt kortom de nieuwe winstmaker op de wallen. Sekswerker Anna: “We krijgen wél gratis boekhoudles.”
Het ‘eerste seksbedrijf op de Wallen in zelfbeheer’
‘Het is beslist geen gemeentebordeel’, bezweert burgemeester Eberhard van der Laan bij de presentatie van My Red Light, het ‘eerste seksbedrijf op de Wallen in zelfbeheer’.
Het is september 2016, de presentatie wordt heel toepasselijk gehouden in het Waaggebouw aan de Nieuwmarkt, vlak om de hoek van de Oudezijds Achterburgwal, waar het stadsbordeel zal komen. Een glunderende woordvoerder Richard Bouwman van My Red Light, de organisatie die de zaak gaat runnen, spreekt van een concept ‘uniek in Europa’. Amnesty International zou al belangstelling hebben getoond om het concept wereldwijd uit te rollen. Eindelijk een project waar sekswerkers zélf de scepter zwaaien en waar zij niet langer uitgebuit worden door de (geldbeluste c.q. criminele) raamexploitanten.
Van der Laan houdt de media voor dat de stad deze ‘coöperatie’ al jaren nastreeft en dat die droom eindelijk wordt waargemaakt. Met dank aan ‘maatschappelijk investeerder Start Foundation’ en de Rabobank die ‘My Red Light startkapitaal’ gaf, aldus Van der Laan.
Voor de 14 ramen die My Red Light gaat uitbaten moeten namelijk panden aan de Oudezijds Achterburgwal worden aangekocht (17, 19 en 27) en aan de Boomsteeg (1, 4 en 6). Dat geld heeft de jonge onderneming van sekswerkers zelf natuurlijk niet. In een brief aan de gemeenteraad van diezelfde dag (29 september 2016) staat dat (op 30 juni 2016) ‘er een koopovereenkomst is gesloten voor deze panden’. De panden zijn namelijk eigendom van N.V. Stadsgoed, dochter van woningbouwvereniging Stadsgenoot. Maar die zal ze verkopen aan ‘Stichting Eigendom Vastgoed My Red Light’ – mogelijk gemaakt met financiële hulp van voorheen uitzendbureau Start. Commissarissen daar zijn onder meer Femke Halsema (GroenLinks) en Han Noten (PvdA). Waarvoor hulde. Niet dan?